Meubels kopen: een goede voorbereiding is het halve werk

Ook leuk om te lezen

Je huis is je thuis en de plek waar je een groot deel van je tijd doorbrengt. Des te belangrijker dus om deze met aandacht in te richten met meubels waar jij je prettig bij voelt: die jou dat warme thuisgevoel schenken. In dit creatieproces zijn er nogal wat zaken die tegen elkaar af mogen worden gewogen. Zoals: wat vind ik mooi? Hoe groot is mijn budget en wat kan ik daarvan bekostigen? Is die ene scherp geprijsde bank ook van goede kwaliteit? En hoe bepaal je dat? Ja, het inrichten van je woning is nog een hele onderneming! Wel zo handig om van te voren een plan de campagne te maken alvorens je naar de winkels gaat.

Keep It Simple and Smart

Allereerst is het belangrijk om de afmetingen van de betreffende kamer te weten. Met deze kennis kun je gericht naar meubels kijken die in deze ruimte zouden passen, en voorkom je eventuele teleurstellingen. Vervolgens is het van belang om te bepalen wat je budget voor bepaalde meubels zijn door een budgetplan te maken. Reserveer bijvoorbeeld 50% van je totale budget  voor het grootste item, 30% voor de wat kleinere items, 20% voor accessoires en 10% als reservebedrag. Dat reservebedrag kun je inzetten als je een meubelstuk tegenkomt dat eigenlijk buiten je kostenplaatje valt, maar die je er stiekem toch graag bij wilt hebben. Zo houd je het aankoopproces leuk en tegelijkertijd realistisch.

Wat voor type meubelpersoon ben jij?

Ook is het belangrijk om je er bewust van te zijn wat voor type “meubelpersoon” je bent. Ben je iemand die graag op de bank eet, dan is het niet handig om een witte bank te nemen. Heb je wel of geen kinderen en/of zit je graag aan tafel? Heb je een druk bestaan en prefereer je daarom meubels die makkelijk te onderhouden zijn en hoeveel waarde hecht je aan duurzaamheid?

Neem de tijd

Dan is het tijd om naar de woonwinkels te gaan. Daar zie je banken, bedden, tafels en stoelen in alle soorten en maten en met allerlei stoffen, printjes en vormen. Een goede tactiek is om altijd eerst even een rondje te lopen en alles te bekijken. Voel hoe bepaalde materialen aanvoelen, probeer hoe een bank zit en beeld je in hoe een meubelstuk in jouw interieur zou staan.

De meubeladviseur

Een adviseur van de winkel om raad en advies vragen is een belangrijke factor. Zij hebben vaak nog meer kennis van hoe een meubelstuk is geproduceerd etc. dan het flyertje dat erbij ligt. Ook kunnen ze je helpen bij het uitzoeken van een mooi kleuren- en materiaal samenspel dat past bij het beeld dat jij in je hoofd hebt. Twee weten vaak meer dan één en door wat te spelen met de verschillende mogelijkheden kom je wellicht tot iets dat al je verwachtingen te boven gaat…!

Recente blogs

Meer zoals dit